Tuesday, March 11, 2014

Pengaruh cikgu :: Iman talks bahagian...err..mommy pun dah lupa :)

I love to have these small conversations with darling Iman these days.
And sometimes i find it really funny the way he talks with so much confidence. Alhamdulillah
I just need to record it.



#1


Me : Baby (talking to the daddy), nak milo panas ke sejuk?
Iman : Mommy teacher kata tak baik ckp babi.
Me : Eh, mommy ckp baby, bkn babi. Babi tu apa iman?
Iman : Babi tu bende tak baik.
Me: Oooo (--") siapa ckp mcm tu?
Iman : Teacher Efi.



#2

Iman : (sings) Segala Puji bagi Allah,
Tuhan Semesta Alam
Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Yang Menguasai hari pembalasan
Lagi mommy?

Me : Hanya kepadaMu 
Iman & Amsyar : Ya Allah!

Me : Aku menyembahMu 
Iman :Ya Allah!
Eh tapikan mommy mana boleh cakap aku. Allah marah.

Me : Tapi lagu dia memang nyanyi sebut 'aku'
Iman : Teacher kata tak baik ckp aku.

Me : Ok.bagusnya dengar ckp teacher.
Iman : Memang lah sebab teacher cantik.
Me : Erk? (--")

***

Lirik salah sbnrnya mommy nyanyi :P
Lirik sebenar :

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Segala Puji bagi Allah,
Tuhan Semesta Alam
Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Yang Menguasai hari pembalasan

Hanya kepadaMu (Ya Allah)
kami menyembahMu (Ya Allah)
hanya kepadsMu kami mohon pertolongan

Tunjukilah kami jalan yang lurus
(yaitu) jalan orang-orang yang Kau kurniakan ni’mat kepada mereka,
bukan (jalan) mereka yang dimurkai
dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat



Nice song kan? So cute!
I didn't introduce this song to them, but alhamdulillah somebody else did.
Alhmdulillah.

***





#3


Me : Iman, adik Im (anak jiran) pun nama iman (newborn)
Tapi nama dia iman alyah. Iman boleh lah kawan dgn dia nanti

Iman : Iman alyah? Iman lain, iman hafizi iman.
Me : eh iman bukan hafizi, iman = hadzrey Iman.
Iman : Oh Hadzrey Iman, Amsyar?
Me : Amsyar baru hafizi amsyar.
Iman : Daddy? Hafizi daddy ke?
Me : Daddy zulhalimey
Iman : ooo.. mommy mesti hafizi zaghaaaaa..
Me : (kenapa semua kena hafizi wahai anak?) mommy zahra je
Iman : ooo.. zaghaaa jerr

(hehehe..pelat rrrrr...it's ok boleh improve lg)




#4



Iman : Mommy, apa tu? (tunjuk langit)
Me : Oh itu clouds.
Iman : oo..clouds..cantiknya...pandai Allah buat.
Me : Oo..pandainya..ha ah..cantik Allah buat.
Iman : Moon dgn starshhss Allah buat juga ke?
Me: Ha ah semua semua Allah yang buat.
Iman : Semua semua? Busy digger pun?
Me : Ahaaa..busy digger pun. (kenapa busy digger? (--"))
Iman : Amsyar?
Me : Amsyar pun Allah yg cipta. Jgn pukul or buat adik amsyar tau. Allah marah.
Iman : Allah marah? Eii takutnyaaa..
Me : Ha tau pun. semua Allah nampak tau. kalau mommy xnampak.
Iman : Ooo...Allah nampak

**Alhamdulillah...thank you teachers terapkan asas tawheed, i really appreciate that and will definitely flourish it more. I'm just preparing myself and waiting for the question " Allah ada kat mana?". Still working that out.



*** Day 4 flight MH370 gone missing. Sometimes these incidents makes us think and appreciate what's around us better, just another reason to hug your loved ones tighter, and to cuddle with your partner longer. All prayers with you guys. And waiting for what's best for all.


****Devastated to know one of Iman’s schoolmate’s father was onboard flight #mh370, Mr Safuan Ramlan. May Allah fill their hearts with patience and all the Redha for what had happened and what will turn out to be. *hugs for u lil Damya Umaira*

Amin.


Love,

Zahra



2 comments:

siti norsarah Aminuddin said...

Betul Zara,sejak hantar ke tadika Arif minda, byk improvement pada budak2 ni. byk progress diaorg tunjukkan especially aryan. berzikir,and nyanyi lagu yg iman dok nyanyi tu siang mlm. hafazan doa and surah pendek pun dah boleh.

Ummu Iman Amsyar said...

Hahaha..kan sarah? Bravo to the Arif minda early childhood education team :) Cikgu ni besar pengaruh kat budak budak ni.Kadang kadang funny dgr diorg ni ckp.

Aryan pun dah pandai eh? Tulah ada byk improvement.alhamdulillah, at least at 3yrs xdelah ngadap tv je all day long :)

LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...