Friday, July 31, 2015

Cerita Raya kami 2015 _ Beraya di KL!


Salam raya ke-15!
:)


Dah jumaat barulah sempat menulis nulis. cuti lama..biasalah semuanya kejar mengejar. 12 hari off mmg sakanlah beraya! Alhmdulillah raya kami kali ini sempat round Malaysia beraya di kl as kl-ites do. Ke utara merempuh jem, seberang titiwangsa menyinggah mkn ikan bakar tasikraban, and lastly ke klate! Klate habiskan 7 days kat rumah MIL sb dh 4-5bulan tak balik. Mmg seronok aman damai je rasa. food murah..tol tak kena.siang panas mlm sejuk ketorrrrrr. Thn ni dh thn ke-6 beraya as menantu dlm rumah ni dh takde malu sgt lg. Boleh lah selamba buka peti ais masak apa yg ada utk semua. yg dlm rumah tu pun dh belajar mkn sambal udang ala KL ;p


Mlm raya kita sempat merendang dua tiga juadah. Bapak dh beli daging, nk dimasakkan rendang. Buatlah boh cili api bg kaw2 sikit pedasnya bapak suka :) Menjadik u! tak biasa pun buat rendang. selawat and belasah jer :P Menu rumah kami raya tu rendang ayam, rendang daging, sambal udang, kuah lodeh and kuah kacang. And mcm biasa ketupat and lemang of course kena ada. mmg plan nk buat nasi arab, tp xmenyempat sebab mlm tu ada org ajak ke jalan TAR! :) Tidokan anak2, kita chiow! dh siap rendang ketupat kuah kcg, Mak pun xleh nk halang janji esok pg g solat raya.baik mak! G pun dgn suami, kalau ms anak dara mana nk lepas! :p

selfie sket sebab xboleh jalan
masa ni dh 3am kot.mlm raya
Syiokk rmai org. dpt dodol sedap murah and kasut raya iman :)
jem dia mashallah. 4am kita limitkan must dh otw blk! 4.30am smpai rumah mmg flat! Dh merendang siangnya kan...


Tema kita thn ni bersederhana.Hihi..mommy n daddy pun mmg segalanya besederhana utk beraya. Kuih raya pun asal ada kita byk berkerepek kerepek raya :) kita janji janji je sedondon semua beraya tema kuning mustard. Murah murah je semua. Bila tnya org lain baju mereka rm180 spsg ok lah..boleh terima lagi.balik kg, org kt kampung pun pkai dull satin rm160 spsg belum jahit! Upah jahit pun rm100. Renda saja rm200/m. Adoi.Xpelah kita ukur baju kat badan sendiri. Kita hidup atas tujuan lain lain :) Baju Kawen saya pun xsampai 500harganya..










Iman and Amsyar dipagi raya


Dari beraya di salak tinggi, raya pertama kita ke selayang bharu then ke Sg Buaya. Balik beraya nilah kad touch n go kita hilang suspected terjatuh di rnr sg buloh ms berhenti solat. Mmg xde rezeki kita, kna byr toll full (T_T) . Nak buat mcmana xde rezekilah namanya tu. Jom layan gambar raya! Tido kul 4.30am pun gagah bangun 6.30 subuh then pitam balik kul 8am baru bangun kelam kabut nk kejar solat sunat aidilfitri! Mesti pergi oi! Kalau x, xlengkap rsnya raya. Ramai escort so xde masalah bwk iman n amsyar ;)


My dad edit. Cutelah bapak edit edit :)




Haa nilah yg kita masak mlm tu.alhhdulillah. apa adanya. secukup rasa :) Bangun2 mak dh siap hidang..:P


hijack ipad geypa.adoilah anak.

Big clan in Selayang! ni just half of us sebab yg session pg dh balik :)


Jem! 
Pagi raya kedua kita lepak dirumah sahaja sesambil kemas2 packing brg semua nk berjalan jauh.2pm ke putrajaya beraya Rumah sepupu then terus bertolak konvoi ke bukit merah, perak. Masa ke utara nilah terkena 9jam ke bukit merah. Plus hiway slow moving, masuk kuala kangsar keluar changkat jering pun traffic congested juga. 12am barulah sampai ke bukit merah! Haihlah. Sempatlah buka mangkuk tingkat mkn ketupat cecah rendang tepi hiway. Dah berejam dlm kereta mmg lapaaaaaaaqqqqqqqqqq! Mujur bapak ada homestay kat Bukit Merah :) Wpn dh sethun kot x p jenguk tp still semua intact :)

Pitam semua mlm tu.penat oi!








Family pic raya ke-2! :)




Berkelah tapi jln kat RNR mana tah. Opps..blkg tu toilet! hewhewhew





Budak nakal tamau dok diam :)






Raya ke-3 kita ke AloqSetaq! Jalan clear 2hrs dh slamat sampai Taman Alwalid AloqSetaq. Kita pekena kambing golek aqiqah cousin kits, Doc Yusof and wifey.depa buat 3ekoq. Alhmdulillah sempat jumpa aunties and uncles on mom's side. lama tak jumpa. Depa ni family cikgu cikgi mmg rmai cikgu cikgu. Mamalong pun cikgu. Njang pun cikgu :)  Ptg tu bertolak ke Baling beraya di rumah kwn bapak. Juah rupenya alor Setar ke Baling. Baling ni dh ke hujung2 dh dekat2 pengkalan Hulu sempadan thailand rupenya. Baru kutahu T_T


Enjoying our lamb! With cousins in kedah! Muka sama trend kan?hehehe


Rumah jauh di baling. Punyalah tak kenal ingatkan rumah uncle mana rupenya Timb Ketua Audit Negara ;p



Raya ke-4 kita konvoi ke klate pula! 9am gerak, 4pm br sampai pasirmas disambut dgn nasi minyak daging kurma bukuh and ayam merah sedapp Mak mertuaku. Penat berjalan dr jauh kan mmg sedap betul dpt nasi minyak! :) .then sambung beraya rumah my uncle in Machang and Pengkalan Meleret. Nak ke KB dh xberdaya..esok ajelah sambung beraya :) Mak terus balik ke Kuala Berang..kami berpatah semula ke Pasirmas :)


Ke Kota Bharu moh kita!

Singgah Tasik Raban mkn and beli pekasam. Org kata sedap!

Royal Belum!

Ni kat tasik banding otw to klate!









Sempat abglong p tgk bola dgn adik adik 4org! :)
Panjang dh ni...nanti kita sambung cerita klate plak..sempat lah p melayan adik2 p tgk bola kat stadium mlm sabtu tu before bertolak balik. Ahad pepagi pas breakie kita pun chiow!!!!! Isnin kono gheja! Thanks proton kasik kita kerja setengah bln je bln ni :)
Kerja oi! Nak masuk august dh ni! Pejam celik saja kan?

Pasni dh 2016! 2017 kita nk project baby..ops!



















Bye uols! Nanti kita cerita lagi!


Love!

Zahra

#rayarayazahra
#syukurselalu

Tazkirah Jumaat :) - 6 Perkara Yang Mendorong Seseorang Itu Mengumpat

6 Perkara Yang Mendorong Seseorang Itu Mengumpat Menurut Imam Al Ghazali

SIKAP suka mengumpat atau menceritakan keburukan dan kelemahan orang lain
dilaknat oleh Allah.Mereka yang bersikap demikian, secara disedari atau tidak mencela dan
mengaibkan orang lain yang hukumnya berdosa besar.

Ketika berbual, sama ada secara sengaja atau tidak, mereka menceritakan
keburukan ketuanya, jiran, saudara mara dan orang yang lalu di hadapan
mereka.

Firman Allah bermaksud: "Hai orang yang beriman, kalau datang kepada kamu
orang jahat membawa berita, periksalah dengan saksama supaya kamu jangan
sampai mencelakakan suatu kaum yang tidak diketahui, kemudian kamu menyesal
di atas perbuatanmu itu." (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Sabda Rasulullah saw seperti yang diriwayatkan oleh Al-Thabrani daripada
Abu Hurairah bermaksud: "Yang paling dikasihi Allah antara kamu ialah mereka
yang baik akhlaknya, merendah diri, suka pada orang dan disukai orang. Dan
yang paling dimarahi Allah ialah mereka yang membawa fitnah, mencerai
beraikan di antara sesama saudara dan mencaci orang yang tidak bersalah."

Imam al-Ghazali ada menyebut enam perkara yang mendorong seseorang itu
mengumpat;

1. Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup
mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat
dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam;

2. Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi
dan kehormatan seseorang;

3. Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh
dan rendah;

4. Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung
dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat;

5. Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan
kecacatan hingga mengaibkan orang lain; dan

6. Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong
kerana memandang rendah orang lain.

Sehubungan itu, Imam al-Ghazali menyarankan lima perkara untuk
menghentikan sikap suka mengumpat, antaranya ialah;

Harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu
berdosa besar;

#Sedar dan membetulkan kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang; dan
#Hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini kerana
mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.





Salam Jumaat :)
posted from Bloggeroid

Tuesday, July 28, 2015

Syawal 2015 - Kita raya di KL!

Raya pics :) Mmg kena snap byk kali! :)

Salam uols,
Tahun ni turn raya rumah kita. So of course lebih meriah! ;p
Raya di bandar baru Salak Tinggi, Sepang. Tema kita kuning mustard tahun ni! Yeay!

Banyak cerita raya kali ni sebab kami cuti beraya 12hari! Ahahaha beraya sakan yo!
Alhmdulillah. Gunakan apa yg ada. Sederhana dlm segalanya.

Dpt berjalan mengeratkankan silaturrahim.

Raya kami kali ni kita beraya dr Sepang -Selayang-Sg Buaya- Putrajaya -Bukit Merah- Alor Setar-Baling- Tasik Banding - Pasirmas - Machang - Kota Bharu - KL

Apa yg kurang kita cukup cukupkan. Biarlah duit habis diatas jalan, bukan atas sepasang baju ratus ratus harganya :)







Selamat Hari Raya, maaf Zahir Batin!
Next Year kita konvoi lagi!





Kita sambung beraya sini sini pula ya.
Raya kan sebulan :)

Love,
Zahra

Monday, July 27, 2015

I'm back uolss!



In da office today! 12days off!
Siapa rindu kittewwww? Nanti kita cerita ceriti raya :)

Kerja dlu!

posted from Bloggeroid

Tuesday, July 14, 2015

Ramadhan Day 27 : Our E-card Raya! :)




To all readers of this blog, i would like to humbly apologize if i had made sesiapa terasa hati, terkasar bahasa atau terlanjur kata selama ini. Moga kita lebih semua lebih dimurahkan rezeki dan di panjang kan umur sampai bertemu Ramadhan yg akan dtg lagi :)

Selamat balik kampung! :)

#kosongkosong
#kamirayakltahunini
#esokdahcuti :)

Friday, July 10, 2015

Ramadhan Day-23 : Poslaju

assalamualaikum wbt

Dah masuk jumaat terakhir ramadhan tahun ini. Jumaat depan inshallah dh raya. Dah sisa sisa nk habiskan kpi ramadhan kali ni. Korang dh settle ke semua target? kita ni byk yg tergadah ditengah jalan.Mlm2 mcm dh habis bateri langsung. Astagfirullah. Mcm mana tu. Tp masih ada genap smeinggu ni kita try pulun lah, esp bab tadarus.plan nk bawak baju terpakai utk sorg kwn dok gather items utk anak yatim harini, tp xingat nk bwk pula! sobs sobs. mmg terasa jugalah mcm mana Allah tunjuk yg org yg mmg baik and soleh sepanjang thn senang je nk kejar segala pahala dibulan puasa yg double, triple, quadraple ni. Kita yg jahat ni, ms bln puasalah baru nk buat pun, mmg mcm2lah onak dan duri. yelah dah tak biasa.astaghfirullah.

must do better!





Nak cerita pasal poslaju. But first and foremost : Poslaju last day for postage before raya harini yer kawan2! Siapa send brg after today pas raya ler dpt. Jadi baju raya haji jer lerr..takpe.rayakan sebulan :)

Smlm, i got a call from an unknown number, who was apparently the poslaju van driver/postboy.

Poslaju boy : Assalamualaikum kak. Betulke ini Puan Zahra binti Roslan?
Me : Ye saya. Siapa ni
P: Saya dr poslaju. Ada parcel utk kak ni tp addressnya mcm pelik.
M : Oh haa...kenapa? apa yg pelik
P: Saya mmg slalu hantar ke nama akak ni. address ni tulis no 5. Akak rumah no 50 kan?
M : Oh haah betul no 50 jln bla bla bla.
P: Haaaa..tulah saya dh agak dh. Rumah yg mmg xde org.Pagar putih kerusi batu oren kan? Saya mmg driver bertugas area ni.
M : (OMG! seramm okeh siap boleh describe) Ya..betul la tu. Hantar no 50 ya. Seller tu salah tulis la tu. Thanks tau dikk
P : Saya mmg tau. akak kan seminggu mesti 3-4 parcel. Ni xde kat umah eh
M : Haah dik. campak je dlm pagar ye.
P : Ok kak, kasi ic no sy kasi sorok baik punya dlm pagar akak. kat porch ya?
M : Thanks dik. baguslah ko ni. brg akak pasni, buat je mcm tu yerr.
P : beres!

Hmm. 1st, kantoi asyik shopping online. 2nd, mmg rezekilah dpt poslaju personnel mcm ni. Alhmdulillah. klu x, msti parcel tu dpt kt org lain. alhmdulillah. Thank u poslaju :)





Balik tu, mmg ada elok je dua parcel terselit kat tepi porch. alhamdulillah!

Gilalah! :) thank u allah gerakkan hati adik posmen tu.

Wednesday, July 8, 2015

Our monday Here _ Raya Competition antara jabatan :)

Chassis Design 2015

More of a pre-raya celebration. We'll have our raya celebration inshallah :)
See the power girls behind the chassis team. No such thing as a men world afterall.haha.








And of course some of our presentation :)

video

 Back to work ugaiz!

:)

Tuesday, July 7, 2015

Ramadhan Day 20 - 10 hari terakhir


Mashallah, semalam i was quite furious by the time we got home with all the issues in the office and our raya financial cashflow discussed on our way back from home, we were quite worried with where we were heading to. To much to use with too little resource esp for raya (--") We tapawed our iftar food in minimalis version and headed home.

Around 7pm, my faraway (2-3houses away) neighbour was at our gate with some red plastics calling out my name. Mashallah, she came to us with one huge watermelon and one whole roasted chicken (ayam percik) telling us have them. I took them and thanked her profusely for her generousity! Oh my. My hubby asked me several times did she really intended to give the food to us. He was afraid, our neighbour had the house numbers in mistake. I told him, she was quite sure.

Mashallah, adab memberi kan? Dah lama forgotten in our daily lives, and we as the receivers rasa sgt2 happy..which led us two to a discussion of how awful of us who wasnt always on the giving side. asyik berkira. jarang bersedekah..adoi. Mmg teruk rasanya kitorg ni. The family living next to us mmg org susah, hubby bawak taxi and they have 6kids altogether, pun kitorg jarang lah tnya khabar, ada lauk ke tak on the table for iftar that day..sadis (T_T)

Benda benda kecil yg menjemput rezeki. rugi kan kalau kita tak buat. Esp in Ramadhan. Rasa terpukul and terjaga sekejap of how those really in need would feel when they receive special small deeds from us. Mashallah. Even i was chanting to myself, murah lah rezeki kak ni bagi kita ayam sedap ni. Murah rezeki dia yang bagi kita tembikai sedap ni. Imagine if you gave to 40 ppl, inshallah the doa makbul :)


Credit to blog : https://shafiqolbu.wordpress.com


10more days guys to grab all this with the barakah of ramadhan. 10!
So lets give more do more and bring more smiles in any ways we could :)

Alhmdulillah. rezeki dari Allah.
Seekor ayam tu maknanya 3 hari punya iftar dh cover mashallah.
Must do more after this! Jom!

Inshallah!

Monday, July 6, 2015

Ramadhan Day19 - Kisah Iman and Bazar Ramadhan

After picking up Iman one evening.

Iman : Mommy arini kita g bazar tau. iman nak beli kuih kicap
Mommy : Kuih kicap? Apetu (kennot imagine!)
Iman : Ala kuih tu. Yang kita gigit keluar kicap.
Mommy: Err gigit kua kicap?(still blurred)
Iman : Kuih bulat, hijau. Luar ada bulu bulu. Bila gigit dia kuar kicap.
Mommy : Oh buah melaka ke? (lol tp dlm hati.... OMG! bulu bulu! kahkahkahkahkah)
Iman : Haa buah melaka



Kicap and berbulu.
OMG! LMOA! Kikikiki
Lawak betul anak teruna ku ini.
Hanya mommy yg paham isi hatimu nak.. :P
Momazing moment dgn his description.hahaha. Pandai anak mommy ;p


Haa....dont judge ppl who goes to bazar ya? Kalau nk mkn nasi kerabu, atee larat ke kome nak menghiris halus segala dedaun kayu bila check in ke rumah ptg2 pun dh pukul 6.00pm..hehehe. Kami thn ni simple je. 1 type of main, one kuih/buah. Siap. Ikutlah msk or beli.

Air bancuh kordial or milo or teh. Or tapau fresh tebu. Ko buat tebu homemade yeh?

Selamat memulakan the last trimester of Ramadhan! Ada pertandingan kecerian kat my dept today. Mmg menghiburkan lah. But i didnt do much sb xbrp sihat last week and had a week break for everyone preparing the items. Mmg ceria jd opis masing2. Suasana raya betul :) Ok tau pertandingan gini utk eratkan ukhuwah sesama kita. Masa buat keceriaan tu haruslah bergotong royong kan? Teamwork katanya :)


Till then

Zahra



Sunday, July 5, 2015

Doa malam ke-19 : 10 malam terakhir ramadhan

Dah 10 mlm yg terakhir mashallah..




Ramai yg xberpeluang bertemu kembali ramadhan..kita pun belum tentu...

posted from Bloggeroid

Friday, July 3, 2015

Ramadhan Day16 - Cerita buka puasa day 15 ;)

Mashallah, dh hari ke-16 kita. Hari Jumaat ke-3 bulan puasa ni.

Mmg rmai golongan ibu ibu dan isteri-isteri nmpknya makin pucat dr hari ke hari dek kekangan tenaga bersengkang mata siapkan sahur..dan berlumba dgn jam utk hidangan berbuka. Betul, penat sgt.. Tambah2 kalau mmg berkerjaya.mana Nak layan boss besar kat umah, boss kat opis..boss kecik kecik yg minta aiskrim jam 7pm! Dugaan betul. Sedap je nmpknya aiskrim vanilla tuuuu... Sampaikan nk mengaji jam 10pm pun mata dh mcm digam gam :p


Mmg lain org dikampung dgn kita dibandar ni.kalau disana, yg dibeli diluar, yg itulah yg istimewa.yg mahal. Kita lain..yang home cooked yg homemade itulah yg disanjung2 ditunggu tunggu..dr pemerhatian saya la..dirumah Mak saya, yg homemade mmg yg plug susah nk dpt. Kalau sekali mak masak asam pedas tu..perghhhh..syok sungguh.berbeza dgn nasi Arab tapau kedai arab di nilai square..mmg semua muka biasa je.sebab selalu pun mmg semuanya tapau.

Teringat ms kecil, memang apa aje Mak masak, mmg semuanya sedap utk kami. Mak seorg cikgu, berkerja..jadi mmg simple simple ajelah semuanya. Tp cukup sedap..bayam air dgn ikan kembong goreng pun dh sedap. Mak anak bongsu dan tokwan meninggal ms Mak tingkatan 4 jadi mmg Mak xpandai masak dr kecil. Tp Mak selalu masak yg sedap sedap utk kami.dulu Mak rajin buat kek pisang,buat bubur kacang, buat muffins.. Mmg semua habis licin sekelip mata :)



Semalam, mmg teringin sgt nk mkn Ayam kicap n asam pedas daging utk berbuka.Nak beli mmg takut xkena selera. Kita pun bersilat kul 6.15ptg tu br sampai rumah..mujur sempat. Alhmdulillah. Dptlah berbuka asam pedas daging! Yeah!!! Letak bunga kantan and daun kesum sikit mmg mengancam sikit. letak bendi. Yang penting cik abe tambah dua kali..:) Selalu org xletak bendi kan asam pedas tetel? Takpe kita suka bendi dlm masak asam pedas. Baru mengancam.

Asam pedas kittew, bayam tumis, and ayam kicap siap!



Iman belum start berpuasa lagi tahun ni. Amsyar apatah lg.. cuma kita jawap2 je soalan2 dia knapa mommy and daddy makan tgh mlm (pagi sbnrnya). Puasa tu tak boleh makan, xboleh minum. Lepas puasa, kita sambut raya sebab dh menang berpuasa. konsep asas je dulu. Maybe next year boleh cuba jaya. Solat pun belum betul2 ajar dan paksa. tp tgk byk bacaan dlm solat yg dedua dh hafal, alhmdulillah. berkat cikgu2 cikgu ajar disekolah :) Cuma bila Isyak/ Maghrib berjemaah tu berlumba lumba plak dgn diorg bacaan2 dlm solat tu..hahaha.. Ada sekali tu nk tergelak besar mommy, kita nk baca fatihah dia g sampuk - Alhamdulillahillazi at amanah wasakonah waja alanah... Haih lah anak mujur xterbatal solat mommy.

Dah lama tak bercerita ttg Iman kan? Makin besar, makin sensitif, makin byk akalnya. And of course bff dia ialah amsyar. Kalau cerita ultramen start je kat astro ceria, beria kejut adik yg sedang nap.hahaha. Geng sungguh. Fully potty trained alhmdulillah. And setakat ni xpernah lg accident terbasahkan katil malam2. Adik amsyar je belum ready for potty train, except kalau nk yak yak dia nak do the business kat toilet sebab geli.hahaha. Macam2 kerenah anak2. Buat masa ni dedua xdelah memilih sgt bab makan or minum or baju yg diorg nk pkai and mommy hopes it stays that way :)






Ok. Selamat berhujung minggu semua! Selamat bernuzul Quran..rmai yg bercuti pnjg wkend ni kan? :)
Jumpa lg next week inshallah.


Love,

Zahra
posted from Bloggeroid

Thursday, July 2, 2015

I'm back!

Hi


Off from work 2 days this week.
Came for work semi open eyed on Tuesday. And was off again yesterday.
Not because of the puasa. Of course.

The doc says, she's suspecting dengue. But she'll need a few more days.
So here i am at work. in a 50-50 condition. Yesterday i was down flat. Sent off the boys to school and had my rest. All day. And i did not miss them. Yes, i needed my rest that bad! My whole body aches. The head pounding. But alhmdulillah still fasting.
I had my dengue dose before in 2011.
Please pray this aint it again. [ Using mind power to cast away evil dengue ]
Please please please.
Amin!




Back to work u guys!
60+ emails to read, response and reply!
One of my cousins' advice pretty long time ago was to do my 'real' job. Thean after half of the day finishes- read the emails. If you do the emails first, you'll be extra tired already to complete your 'actual' tasks.

Well, we'll see about that.
Still on fever today btw.
Day 5. Mayb i'll consider to take a half day if the shivering doesn't stop.

Oh my


Have a nice fasting day uguiz!
We're already in the 15th!


Love,

Zahra

LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...