Thursday, January 31, 2013

Iman learns to speak :)

Iman : Mommy, Ni apa?
Mommy : Umbrella.
Iman : Ooo..umbela. Ni?
Mommy : Tiger.
Iman : Ooo..aummm!
Mommy: Owh pandai!Ni sape(tunjuk pada amsyar)?
Iman : Apiji Amca (Hafidzey Amsyar)
Mommy : Pandai. Ok..bottle mana?
Iman : Takdop.
Mommy : Tu atas table tu..
Iman : Mano?Mano?Xdop..

Huhu..cacamerba anak aku. Kelate pun ader.

***

Overheard Iman talking to baby Amsyar
Iman : Amsyar, no. No-no!! Dirty! Come!
Amsyar : ????

***

Iman : Amsyar come, come la ..read books.
Amsyar : Mamamamammamaaaaaa...
Iman : Come, read. NOW!!!!!

Ok fine, mommy talks like that..yer?

***


Iman : Mommy..mommy..amsyar!
Mommy : Why?Where's Amsyar?
Iman : Tuh..kitchen.
Mommy : Go take amsyar. Bring him here.

----hilang kejap---

Dtg seret kaki amsyar with both hands.
Amsyar : Giggle giggle...(tickles kot kena seret dgn abg)hehehe...

***

Iman : Mommy, brush teeth jom! (out of nowhere)
Mommy : We brush teeth after lunch la yer..kan br je brush teeth.
Iman : Come la mommy.now laa..NOWWWWW!
Mommy : OMG~ (--")


****

Iman : Mommy see..Mommy see..!
Mommy : Apa iman?
Iman : Ass.
Mommy : Bukan ass syg, ants!
Iman : Ass.
Mommy : Ants.
Iman : Ass.Ass.Ass..
Mommy : Ok.hahahahahaha~

Fine.Ass. (--")

****

Iman : Mommy, cepatla. Come.Sit. Here. Now.(patting his bike's hind seat)
Mommy : Mana bleh syg. mommy cannot fit. (well obviously!)
Iman : Boleh mommy! Boleh!
Mommy : Oh my..i wish!

****

Tuesday, January 29, 2013

It's Just Good to be Home on a Monday!!

...like yesterday :)

Salam mommies :)

Today dh Tuesday and working..but the feeling on being on monday and being home is just sooo awesome!!
And i chose to be at mom's where everything is just so nice doing nothing :) It was a looong wkend.so i chose to just let it be nice and cosy and relaxing one..



Well..yelah sbnrnya do several things including this scrumptious donuts project :)
And it turned out to be really yummy despite of the simple recipe :)




Recipe? Just Flour, dry yeast, margerine, sugar, cold water, milk powder and an egg :)
Simple kan?Nanti kita share the full recipe :)


And both Iman & Amsyar was really happy just to be around us at home :)


Amsyar happy happy :) slalunya budak budak ni wkends ke..wkdays ke.. mmg 7am sharp..mata dh segar bugar. Biological clock masing2 dh set to rise and shine early in the morning :)


Iman and daddy. His favorite idol/figure skrg. Ok lah idolize daddy sendiri drp cartoon characters or even actors..kan?











My sunshine on a sunny sunday! Dah pandai nk naik abg nyer car.Dah naik tak mahu turun :) Amsyar still is not crawling yet..but moves are already there :) Angkat2 bontot..and now dah bleh drag his body upwards nak berdiri w/pn gigil2 sb kaki still xbrp kuat.Xpe adik..gigih lah~ ;)




The latest obsession for Iman : Golf! Selama ni dok main bola byk2 je geypa dok train putting (yeke term nih?) kat laman. Skrg dh pandai nak hayun2. Set golf junior vintage turun temurun from Pak Uda Iman. Now for Iman's usage and play..suka sangat dia bila geypa keluarkan set ni..alhamdulillah still berguna. still cantik :) 


Junior


Byk nyer balls diaaaa.. ;p


Ambil mood dulu..ambil feel juga :)


Wet dh tamau dh main :)




Muka dh letih..peluh2 comots..but boys are like that kan?Selipar tamau pkai..biarlaaa..



And last but not least : baby amsyar..muka nak nangis.Merajuk tamau pandang camera/mommy. Nose,cheeks pun dh merah2 tahan nangis..rasa nak blk rumah skrg juga kiss and hug budak bambam ni !! :)




That was our looooong weekends. Takde retreats or cuti2 malaysia..just light&easy dirumah.
Aman begitu.

So how was yours?
:)




Love,

Zahra

Friday, January 25, 2013

The Wife

Keadaan di ofis lengang harini.
Ramai yang cercuti panjang.
Ramai yg masih mempunyai cuti yg byk.
Yang ramai tu,..tak termasuk ai.
semlam cuti maulidur rasul...isnin cuti raya org india.apatah,wesak ka thaipusam ka.
Malas nk ambil tahu.tak penting.

Tp bab cuti yg kait dgn kita kita mst ambil tahu.
Cuti Maulidur rasul :)




Sebelum itu, bersempena hari kelahiran Nabi Muhammad smlm kita marilah kita sama2 berselawat keatas junjungan nya ,

Allahumma solli 'ala Muhammad wa ala alili Muhammad.





Alhamdulillah.Bila kembali ke asal ni, byk lah kekhilafan diri bila direnung kembali. Personally, sy mmg senang dgn kisah2 ahli keluarga rasulullah. Cerita2 rasulullah dgn cucu-cucunya. Saya mmg lbh menggemari Fatimah dan keturunan nya berbanding Aishah yg slalu di agung2kan dlm sistem pendidikan negara kita.Tidak salah kan?Sb pertalian darah lbh kukuh.Hmm.Mungkin ada sebab mengapa Allah tak kurniakan zuriat keturunan nabi melalui Aishah. Wallahualam.


Ntahlah-saya bukan ahli utk membicarakan hal-hal sebegini.




Kadang kadang bila dikenang, di muhasabah diri : Diakui, diri ini mmg isteri yg byk silap dgn suami. Tambahan apabila dibaca betapa lembutnya Sayyidatina Fatimah melayan anak dan Suami.

Kesilapan utama : tak menghargai jasa2 suami.
Kadang2 suka membanding, dan mungkin tak terlihat kehebatan suami sendiri, kebaikan dia. Apa yg telah dibuat selama ini.Ketulusan dia. Kelembutan dia dlm kekasaran. Aduhai.
Mungkin itulah antara penyebab, sering dirasakan duit gaji yg sebegitu besarm masih tidak cukup saban bulan. Apa yg ada dirumah asyik tidak dirasakan cukup.
Astaghfirullahalazeem.


Siapalah sbnrnya diri kita. Syurga kita sbnrnya skrg dibwh tapak kaki dia.
Masih lg hari2 kita bersungut bila dia minta secawan kopi seusai pulang dr tempat kerja? :P
Atau hny hidangkan ayam goreng sambal budu utk hidangan makan mlm dia.
Aduhai~








Quoted ;

" Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia." pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali `memandang tinggi' kehadiran seorang suami".




Mari kita terus mencari redha illahi
Moga syurga itu milik kita, abg~








Terima kasih abg atas segalanya...
Terima Kasih Allah atas sahabat yg paling akrab,peneman suka duka plg baik utk ku :)
Sahabat plg sejati.



Marilah sama2 kita menjadikan rumah2 kita harmoni..utk melahirkan pahlawan2/future leaders yg cemerlang.
Apabila rumah berada dlm zon Allah.
Inshallah~






Wednesday, January 23, 2013

A day before cutiiiii ~ Amsyar in da house...dh 8mths!

Wuuhuuuu~

Assalamualaikum wbt~

Mm..ok.kita cuba bersopan sket ;p
Terasa mcm best jer arini.Besar kemungkinan sbnye ialah esok CUTI.
Rasa ala2 hari jumaat je tahap kemalasan nya..hahaha
Haha..hari hari pun malas.

Rmai yg smbung cuti tambah hari jumaat-dh dpt 5days in a row cuti :)
Kita tak cuti..kita kerja jelah.hehehhe

Tgk kat sblah kanan tu..iolss dh add search tab.Senang nak search kan, klu nk cr apa2..sb ada yg soh buat sb katanya nak cr resipi tak jumpe.Heran juga sbnrnya. Rasanya dia salah blog.heheheheh. :p kita layan kan ajerr lah kan?sendiri nak cr pun senang juga.

Yang terindah utk harini ialah - Amsyar dh genap 8 bulan hari ni. Boo00ooolat booo000lat mommy dh 8mths young dh!! Yeay! Yeay for mommy juga another 4mths for a degree in Breastfeeding! Yeay!
Buat masa ni amsyar eats semi solid food dh..bubur pun dh berteksture. and finger foods pun dia dh pandai kutip-kutip atas tray dia :) kalau mommy ada mmg tamau minum botol.mau yg fresh dr ladang (eh..ladang?) Pacifier tamau..hmm so mommy lah yg jd pacifier dr 12mlm smp pg...sobsobs..

So far gigi sebatang pun tak muncul lg..yikes!! Adakah susu mommy kurang calcium content nya?hmmm..kena muhasabah nutrient intake balik pas ni. Yelah, kata nk BF kan, kna lah pastikan nutrisi ambik secukupnya. Some mommies bangga habes dpt fully Bf baby smpai byk byk bulanwalhal anaknya underweight sb mommy xcukup nutrisi..hmm cmner tuh?



Hi..you can call me debab.i tak kesah~




Cheeky me ;p








dua function gear shifter..heheheh

Ok mommy dh lah..Iman's playing outside is much more interesting than you ;p


Bab mengengsot, skrg at 8mths-amsyr mmg dh pro.Dah start angkat2 bontot utk merangkak altho mommy guna juga walker to assist mommy time takde siapa nk tlg pegang amsyar. Yupss..mmg byk pro and contra guna walker nih..tp i'm up to the pro.and mommy yg bijak-haruslah safety test kan dulu walker yg dibeli yer.klu beli yg rm50 jer..mmg lah senang tertonggeng bagai. Jd lah mommy yg bijak :)


Ok lah..happy 8th mth birthday Zulhafidzey Amsyar.
moga2 Amsyar jadi anak yg soleh, yg bijak, yg cergas dan beriman. Spt mana nama yg baik yg mommy and daddy dah pilihkan utk amsyar.Amin!

















Monday, January 21, 2013

Why do I blog...

I blog because i feel calm and much happier afterwards doing so.
And i just want to keep a fresh memory of the happenings of my children.
Maybe one day they'll read this when i'm not here anymore.Maybe.



Initially i have no intention to have my own readers..but i enjoy having ppl reading my thoughts, once for awhile (don't we all too-that's why we update our facebooks?)

I feel that, there is no point of writing some things in the 1st place when all you want to say is a secret. For example writing out ' Azam saya thn ni ialah rahsia.Azam ke-2 juga rahsia'. Get the point?

But that is her/his own personal thing la..who ask you to read his blog on the 1st place.haha.


Some bloggers, tho writting only the simplest things in life are those being missed so much when entries are too far apart from each other.yang ni mcm biskut..tp tulis best-jadi kita tunggu tunggu dia nye post..tp tunggu tunggu tunggu..takde pun..heheheh


Serously, ada yg just write about life and happenings around them, the experience, etc-but you keep on waiting for their next entries, bila ada update terus buka.teruja.
Bukan sb entry best pn.sb saje suka nak baca.kan?me too..hahaha




Some write to please.
Some write to piss.
Some-i don't know what the hell they're ranting about.



But all in all..i think.people just blog to share.
it's just natural.
to share.





and the readers, read to stalk.hahaha.






ok.keep on writing friends of mine.
have a beautiful monday too.




Love,

Zahra


Monday Blues :: Thinking of Iman

Sometimes, I just feel like i've always neglected Iman.
Perhaps, i maybe just see him as the 'older' child.
And his way of being soooo independent sometime makes me forget that he's only becoming 2 this coming February.So confident and brave, i always see the leadership traits in him.



My bad.



Need-to-give-more-attention to my clever boy.Iman.
This year's resolution no..ermmm..i guess #4 kot.




Just some wild ramblings on a Mundane Monday. I guess my Mondays are always in blues as i miss being home as in weekends.
To be with my boys.

My true aspirations and strength to live on.






Well, another weekend will come eventually,kan?
Inshallah.

Looking forward for it ;p




Love,

Zahra




Thursday, January 17, 2013

Rambut sama hitam.Hati lain lain~


There was a time when we always fought.
Ah yes, me and hubby :'(


Everyday.Every second. I hated his presence.
Tears was no longer exclusive that time




And i even was angry with him all the time, i resent all his family members, and at one time i felt like i don't even care if he's dead!!
Oh my.


Astaghfirullahalazim.
I could not imagine how much sabar he had inside him actually facing me in that situation.
Mashallah.Betapa sbnrnya dia diuji sedemikian. Trully, he is my true love from Allah.



Until one day there was this very very odd 'gangguan' in our house which had led us to meet an Ustaz.
He later said that 'something' came to visit, but did not stay.Which made me behave not myself in lots of way before. We didn't knew if the major gangguan did not happen actually.
Another Ustaz came and recited several ayats in our home and left some garamkasar with blackpepper granules being read with ayats from the Qur'an, and made us felt much at ease in our own home.
And soon the hatred lining inside me subsidued.







And from that day on, we never did fought, or quarrel. I mean big fights.
Gaduh2 manja tu biasalah~ ;p









And then i realized, how ppl could be mean.
Bende-bende org bleh hantar sb dengki. Kdg2 kita tak tahu, ada jer yg terluka, terguris dgn kita.
Mungkin merasa kita ada bende yg mereka tiada. Yang hakikatnya, rahsia dlm rumah tangga itu hanya suami dan isterinya shj yg tahu.

And those ppl who could have that hatred in you, even tho you do not do a single thing to them.
And perhaps some, you don't even know personally pun.
Because they read your blog, or follow you religiously on fb,ig or twitter..they claim they know you more than skin deep!

This is dangerous guys!










So another resolution for this year is to make our home really 'Baiti Jannati' for us both.
And for our children as well :)
Inshallah.



Here are some tips I've gotten from DKs' post. Thank you dilla. 
Moga bermanfaat.


 50 tips for Harmony

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami/ isteri terbaik
Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami/isteri yang cemerlang. Ramai suami/isteri terlupa.

2. 
Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup
Yakinlah bahawa suami/isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. 
Suami mithali menjadi kebanggaan isteri dan sebaliknya
Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh suami/isteri anda.

4. 
Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat.
 Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah. Applicable utk both party.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan suami/isteri setiap hari.
Semua suami/isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami/isteri. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan suami/isteri setiap hari?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri
Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. 
Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra.
 Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. 
Pastikan anda bergurau senda dengan isteri 
Di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. 
Amalkan makan bersama setiap hari
Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. 
Ajak isteri mandi bersama sekali sekala
Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. 
Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin
Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

12. 
Bantu isteri melakukan kerja rumah
Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan anda.

13. 
Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria
Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri.

14. 
Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah.
Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. 
Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. 
Jadikan penawar hati kepada isteri
Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.

17. 
Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan  
Memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. 
Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri.
Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. 
Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri.
 Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri.

20. 
Bentuk sifat cemburu yang positif
Cemburu tanda beriman, sayang dan endah.Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. 
Jadilah suami yang pemaaf
Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. 
Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang
Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. 
Gunakan Nabi Muhammad sebagai model
Hidupkan amalan sunah dalam rumahtangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. 
Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain
Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. 
Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain
Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. 
Cintai isteri sepenuh hati
Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia,penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. 
Sentiasa berubah secara positif.
Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. 
Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga
Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. 
Pamer kematangan yang tinggi
Orang yang matang tenang, sabar, waras,bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. 
Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya
Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. 
Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami
Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. 
Mahir dalam menguruskan keluarga
Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. 
Membaiki diri secara berterusan
Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. 
Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga
Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga?

35. 
Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga
Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36. 
Tingkatkan ilmu berkenaan agama
Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlah ilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. 
Sentiasa menegakkan kebenaran
Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. 
Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi
Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. 
Latih diri memuji dan menghargai isteri
Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. 
Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri
Ini termasuk senyum,lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. 
Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami
Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. 
Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri
Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melaui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. 
Nilai diri daripada kaca mata isteri
Buang sifat dan amalan yan isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. 
Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. 
Suami wajar belajar jadi mengikut setia
Patuhi cadangan, pandangan dan pendapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46.
 Buat undang-undang dalam rumah tangga
Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. 
Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri
Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. 
Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang
Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. 
Seimbangkan hidup dengan sempurna
Rajin di tempat kerja, rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. 
Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas
lakuakan riadah,berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

Wednesday, January 16, 2013

Menu Malam2 Malas






Kengkonon nak diet..Ayam dh grille ok lah pass.
pastu mkn dgn fries and coleslaw?
Hehehehhe.











Happy Wednesdays Mommies.
Keep on smiling.
Not including today, we have 2days more on countdown for weekends!!
Yeay!

Tuesday, January 15, 2013

Belasah la labu...

Dear Puan Zahra,

Please find the approved docs as attached.


Aduhh..scan terbalik pun selamber gerek ajeerrrr seyhhhh..hantar kat kita tau.
Kita menyampah tau.
Takpelah..kita pusing monitor aje lah..(or boleh guna function 'view' mind you Pn Zahra oiii...)


Layan je lahhhhhhhhhhhhhhhh.....





Monday, January 14, 2013

Nice if..

Mondays are always not kind on me.
I wonder why.
I would be either annoyed with a work colleague for his decisions
Or angry with the system that runs too slow.
Or be just mad at my software that pops turn off suddenly!
Or just plain annoyed to meeting that is scheduled too late in the evening ( i need to go home on time you know!)

Maybe it's just me.
Maybe i just miss being home with my boys.
Just hoping weekends would always have an extra Monday holiday.















Looking forward this Maulidur Rasul celebration.
Just to be at home :) 

Friday, January 11, 2013

Fun Mommy Plans : #1 Homemade Playdoh :)


I am a mother with an energetic toddler.And a soon-to-be energetic toddler to be this coming May.
And this year, I plead to embrace the excess energy instead of denying it in my baby (babies..)~

I found out that flash cards and coloring is too boring for Iman. And storybooks only last 10mins for him.
And TV or videos or Movies never interest him much.He has no favorite cartoon or favorite video yet stood still when boboiboy commercials is aired.
It's not a bad thing, tho. Iman has too much energy to spare :)

Instead let's do some physical challenging things that spell out the word FUN.
Fun mommy to be objective this year..so yes, i'll be.
Weekends will no longer be boring house-chores day.Instead, i will cherish my boys' childhood and let the house be as it is. yes!! :)

If i would be stress in fighting against them (which i were doing last yr..expecting my house to superbly clean and me to be supermom!), i will just join them,and embrace their childhood.

Why not..childhood only comes once :)

Homemade PlayDoh


1 cup water

1 cup flour
1 Tbsp oil
1 Tbsp alum
1/2 cup salt
Vanilla
Food coloring

Mix all dry ingredients together in sauce pan. Add oil and water. Cook over medium heat, stir constantly, until it reaches the consistency of mashed potatoes. Remove from heat and stir in vanilla and food coloring. Store in an air tight container.You can refrigerate it.No problem. Just add some oil if it becomes too stiff.


We made two colors of dough instead : Red and Green. yeay!! One smelled rose and the other smelled pandan.Hehe, so now we have aroma-therapeutic play-doh :p


mcm kuih pun ada..hehehe.hijau lebih sb nak buat dinosaur ;)


But unfortunately yesterday was too late at nite to stimulate Iman's creative side. So I'm really excited to look forward for tonite and the weekends :) :)
So from this day onwards, each time iman wants to help mommy with dinner, he could help 'cut' his doh instead. Yeay for Iman! Double yeay!! for mommy :)

Thursday, January 10, 2013

Kesilapan dlm Mendidik Anak : 15 of them

Among my MUST do 2013 resolution list (yang tak siap2 lagi nih...iiisssshhhhh..) ialah to be a better parent.
A better mommy and a fun one too.. 
So as i just got this from hubby, i just would love to share it with you today~

May all of us be better parents of tomorrows leaders.
Inshallah~




1. Kesilapan pertama: Kurang Berdoa
Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

 
Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat: Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas: Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)

LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...