Wednesday, July 27, 2011

word-less wednesday~


 Focus pd exhaust kereta dh besar bleh jd engineer mcm mommy

Friday, July 22, 2011

Anda tahu?Ke tahu mengutuk shj..

Wpn dh seminggu ++ kejadian berlaku, sy ttp nk keluarkan entry ini.
Biarlah lewat sket, saat issue dh suam2 kuku..
Klu time tgh panas, darah mudah naik ke kepala.

Biar bila baca kita bleh nilai dgn rasional bkn emosional
Jom kita ambil tahu apa sbnrnya sblk cerita bersih.

Tuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0 

1. Bersihkan senarai undi
• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal.
• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.

2. Mereformasikan undi pos
• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.
• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.
• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.

3. Gunakan dakwat kekal
• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.

4. Masa kempen minima 21 hari
• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.
• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.

5. Akses media yang bebas dan adil
• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.
• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.
• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam
Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :
Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.
Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.
Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.
Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

7. Hentikan rasuah
Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.
Pembelian undi harus dihentikan!
Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.


8. Hentikan politik kotor
BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

Tak faham betul knp kerajaan tentang habis2an  tuntutan2 ni..
Siap gembar gemburkan yg diorg ni mengucar kacirkan negara. Mengganggu ketenteraman.
Padahal siapa sbnrnya membuat huru hara di hari kejadian.


Klu perdana menteri begitu berani, knp main sindir2 je bg kenyataan dr ceruk dunia mana pd hari kejadian.
Apa nk disorok klu sume di claim bersih mmg bersih?


Haish dunia..x faham betul.
Mudah2an anakku Iman..and adik2nya (I-Allah) xterjebak dlm bende2 yg sesat dan menyesatkan dipropagandakan pemimpin yg musyrik.
Aminn~

Tuesday, July 19, 2011

Iman's going to be 5!~

Hi darls~
Just to share yg in 3days more iman's going to be 5mo!!
Sgt cepat anak mommy membesar dgn jayanya!
And now dh pandai mcm2..even dh terer in food tasting.ai..mommy pn dh xsabar nk bg iman makan.
But I think I'll just wait for the thumb rule of 6mo to start. No need to rush pn. Nti mommy cr2 recipe2 for starters and kumpul byk2 bg Iman bleh choose his own preferences.
So far Iman looks kenyang je minum susu..alahai my sweet sweet son:)
So we'll stick on tasting shj la iman till 21st August nti :)

Last weekend pn we've already done some shopping for Iman's baju raya! Bukan apa, mls nk kua time Ramadhan nti, sure bersesak2..nak berbuka lg..silap2 solat Maghrib pn bleh terlepas!~
For those yg mencari bj melayu for babies yg comel and affordable..we've found some good bargains in Jusco IOI mall Puchong!Jusco mana2 pn ada kot..:)
Grabbed some 50-70% bargains also in Anakku IOI which was really awesome since rarely Anakku bleh dpt smp 50% off bargains! Got some cute corduroy and t-shirt suits for only RM35..original price was RM129. Baby Kiko ada smpai 50% off tp xsempat nak menjenguk sgt coz Iman dh merengek minta nk nap.Yelah dh 4hrs kna stroll dgn mommy tawaf mall mana xnyer :p
Xpela..since nk ke Sogo would be quite tidious dgn Iman maybe xselesa with all the ppl, IOI mall pn dh cukup byk choices for me :)

Ok la, back to Iman.Since he's goindg to reach 5mo, kita kna g inject tau Iman!Xpe..Iman kan tough! :)
Just to share the imunisation schedule for kids in Malaysia. To those yg xtau, lain country, lain imunisation schedule for babies nya.. :)
Thnx Mizah!I pinjam dr u!~

Milestones and pics to be updated soon!kita wait for 21st July nti ya!
Till then~

Tata!

Saturday, July 16, 2011

Inilah kerja mommy tinggal Iman hari2....

Mencari rezeki dgn mendesign cooling system dlm kereta nasional negara.

I  perah otak design, I kira, lukis, package,decide spec, mesti seimbang heat transfernya,fluid dynamics nya..lukis lagi, pilih material betul..nti cair pula..??

I produce 2D dwg bg vendor buat, I buat prototype, I send to test on vehicle..I approve component test. I sign katago for mass pro. I try pasang utk mass pro..I decide brapa torque wrench kat pusing.jgn ketat2 nti part i pecah pulak.
Jgn longgar2 nti hose i tanggal.

I monitor aftermarket. I kejar vendor klu bab2 quality xcapai..I kejar lagi klu diorg xhantar2 part utk kereta nk test..

I dibayar minimum wage.
Alhamdulillah.

Sumenya utk Iman and daddy~

Mmm..sy mengaku Inspira bkn kita yg design.
Yelah klu amek dwg org Jepun lukis.pastu produce part.adakah keluaran itu kita boleh bangga kan as model kereta nasional kita?mcm syarikat yg lg satu tu..
yg lagi best tuh..huh~
Klu syarikat lain yg cop approve dwg jepun, bangga2 kan kereta phase ke-2 diorg yg tukar design bontot tu lagi best...boleh org kita label as kereta nasional? Lagi best kah??huhu~..
Saya enggan komen lbh nti sy kna tangkap.

Letih kerja doing engineering work bila keje kita org xhargai. klu terrer sgt cuba buat sendiri.
Nak bina/buat/design kereta control pn blum tentu tayar kereta tu pusing ada hati nk komen lbh2.
Sendiri mau pikirla bro.Lagi mau byk bunyi.

Renung2kan dan selamat beramal.

Friday, July 15, 2011

Fridays are YUMMEAH!~~

It's Friday again!~
Yeah..I like like like like!!~~

Best2..sb esok dh saturday.Plan to go to sogo this wkend.since last wk's weekend was the rally week.
Bersih 2.0
Tp sy xterlibat.I'm not to that extreme of showing how i feel.
Tp xbermakna sy xsokong.ahaaa.....

Last wkend hubby went for this team building for his dept which was held in Pangkor Island Beach Resort. Ala yg tempat penggambaran cerita senario yg ada mek ckp ala thai tu..apa tah tajuk nya sy dh lupa :) Tggal la kitorg berdua kat umah..mujur umah mak dekat.bolehla Iman amek kesempatan duduk umah grandma :)

Jom layan pics... just several. tp okla.at least ada ;)

Morning sblm bertolak @ Proton
Dlm bas : bosan je nampak gayanyerr..
tanam tanam




off to snorkeling activity!~






call wife jgn lupa..ok
perwiraku~ ;P



Looking at the pics left me thinking, bila lah agak nya my dept nak buat activity mcm tu..but since ada Baby Iman ni..dh xdelah beria sgt nk join team buildings/camps/outdoors mcm ni lg dh..ok la I'm now trying hard to be a homey person.which is quite hard esp bila fav pastime dulu kini dan maybe selamanya still tegar melekat.apa lagi if not shopping. Quite chronic last time till to the extend ive to cut off my credit card to strain myself from unneccessary shopaholic activities!!~

Ok.now all of you know i'm credit card-less.

Talking about staying at home, now my college fav series : desperate hsewives dh ada aired on ch 711 everyday!..wow!dh lama ketinggalan actually since my college days and dear hubby segan nk downloadkan kat office (i sendiri xreti download mendownload ni-someone,pls teach me since hubby refuse to as he says i'll download yg bukan2! ??? ).


Well desperate hsewives is actually a good mind theraphy after a hectic day in the office and after the baby has slept. It's really my chill off moment before i call it a day :)

Ok la..till then.
Tata... :)

Wednesday, July 13, 2011

Zero

Bestnya kalau berani.. to write,then send.
Then enjoy life being jobless.

But the paycheck still rolls in.

Berangan jerr...

Friday, July 8, 2011

I wish...

Iman : Mommy you're so cantek :P
Come lets wish..its never wrong just to wish.. :)

Iman botak chinchin...i wish your hair will grow soon, so mommy can style you smart on your 1st pagi Syawal.
Iman dh pandai telan solid food...i wish you would eat well, love your veggies and grow up sehat & kuat once we start solid this Ramadhan.
Mek stroke and terlantar tenat in Klate...I wish she could make it at least for the 1st raya with baby Iman.
Sis zaynab's wedding coming soon in Syawal...I wish i have enough time to style her hantarans right.And her wedding will be smooth and her future husband will treat her all right.
School's starting soon...I wish i could manage my time and have enough energy to juggle hectic work task in Proton, lecturer's assignments and my cute naughty fast growing Iman.
Dear beloved hubby's is always his boss favorite..i wish, that would really motivate him to work harder and not the opposite. I wish he'll get promoted next yr and get us all better money to bring back home.

I wish i get more motivation at work, as now - every day...going down down down.probs probs..
I wish Proton revise salary for engineers esp designers whom they pay same rate as HR officers (crazy!~).
I wish i drive a honda accord 2.4cc (ok-let's get real..)

I wish all my wishes come true.

Amen~

 

Wednesday, July 6, 2011

July, Iman and bonus..

Tahun ni rs cepat sgt..cepat jerr dh July.
Iman pn dh 4mths++.

Dh 7kg.
Dh pandai berguling.
Dh kenal org.
Dh pandai menjerit.Nyaring ok!
Dh pandai pilih nk daddy dukung..xmau mommy (<--bagus2.i like!)
Dh pandai gelak besar bila rs org dlm tv tu klakar.
Dh ada toy favorite - Sin Chan doll mak uteh bagi.TQ mak uteh iman.. :)
Dh ada 2nd toy fav - Mr Don (Donkey)..teman berbual and bergomol waktu mommy masak.
Dh minum susu skali minum 6-7oz!!

Alhamdulillah

Bonus pn dh di announce.alhamdulillah..
Syukur dpt.Klu xdapat lagi sedih.
Kerja swasta mcm ni la..keje macam org gila keja project yg masuk 2-3 serentak.
Gaji ciput.Tp mst dpt bonus.
Tu aim tiap2 thn. :)

ok must work out wishlist yg xcancel out lagi byk2 tuh..
and work out for my Masters thesis..sb dh July.Kata nk grad next July..
Mudah2an tuhan permudahkan..amin

Wordless Wednesday - Jambu2 kesayangan!~




**Mata iman dok aim seahorse pink tu..klu kaler dia biru-mommy dh belikan dh**

Monday, July 4, 2011

July...2011

It's July already peeps!!skjp jer rasa thn 2011 nih.

Well, sume org di company ni suka July sb nilah time increment and bonus!!
BONUS!!!! Yeay!!!

tp dptnya tah bila.announce ada bonus pn dak lagi..huhu~
klu sebulan pn sy bersyukur.klu 5-6 bln sy sujud syukur.
bleh la lepas byr yuran UPM sy yg beribu riban tu..hehehehe.

yang plg best..mega sale kan dh mula..yeah!!~~
ok time to update wishlist :)

LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...