Friday, June 28, 2013

Me want this..




Honey, mind for a movie date?

Jom jom :)

Pee Mak Phra Kanong :)


Image

Thursday, June 27, 2013

Jerebu di bumi shah alam and Iman


Re-Quoted from a bidadari

"dalam Al-Quran, ada satu surah khas menyebut pasal ASAP/JEREBU ni dalam surah ke-44, iaitu Surah AD-DUKHAN (bermaksud: Kabut,Jerebu atau Asap). Surah ini dinamakan Ad-Dukhan kerana Allah menjadikan asap tebal seperti kabus hitam yang menutupi langit menyebabkan cuaca gelap bagi mempertakuti atau memberi peringatan kepada yang tidak mahu percaya kepada hari kiamat dan pembalasan; sebagaimana yang Allah nyatakan dalam ayat 10 dalam surah ini. 

"Oleh itu tunggulah (wahai Muhammad) semasa langit membawa asap kemarau yang jelas nyata (yang menyebabkan kebuluran yang dahsyat)" [Surah Ad-Dukhan, ayat ke-10]


dan saya terbaca satu hadith: Imam Muslim meriwayatkan dari Hudzaifah RA


Kiamat tidak akan terjadi hingga kalian melihat 10 tanda. lalu baginda menyebut antaranya jerebu. (Muslim, #2901)"






Alhamdulillah...today bumi Shah Alam is much clearer :)
IPU was 291 on Tuesday. It rained and become 150+ the day after.
Today it's only 79. :) :)


Source





It was really hard to explain to a 2yr old why he cannot play outside.


M : Iman, tak boleh go outside. Kita play inside only yer? Mommy give you 3 colours of playdoh today.
I : Why?
M : See jerebu.
I : Mana? Mana jerebu.
M: Jerebu is small particles. We cannot really see it. Mcm bau busuk.
I: Busuk?
M: Yerr..boleh bau tp tak nampak.
I : Mcm kentut?
M.: err.. yerr syg.mcm kentut. (--")


Why kentut anakku??Whyyyy?



***

Friday, June 21, 2013

Ammmmmmm...syar & our coming weekend.

Today we wanna talk about Zulhafidzey Amsyar.
My precious one. My protector, guardian. My active lil one.

I think his face did not change from day 1.
This is his latest picture :)





Already strong and big and knows a lot of words by now.
Amsyar could roll over at 3mths, sit and crawl at 7, cruise by 8 and walks at 13mths :)
Cuts his teeth at 12mths..hihihi


Loves nasi, macaroni and tiger susu biscuits.
Loves bananas and donuts too!~
Love balls. Fond of balls. Could play with balls (throw and fetch) from 9mo.
Alhamdulillah.

He is just my sweet sweet lil boy.
Mr Expressions, Mr kuat merajuk, Mr cepat tangkap :)















Won a baby contest early last month :) Baby Comel Contest..comel kerr??huhu

Comel...kena lah perangai comel juga. Akhlak comel.
Budi bahasa comel. Solat nye comel.
Belajar nyer comel.

Amin.

Mr Expression. See his face when i took his juice away..too sweet honey. Xboleh byk2!!







It's Friday already alhamdulillah~
Any plans for the weekend?


Me? Homeschool Projects je this week.
A lil bit of Playdoh and maybe some alphabet game.
And continuing Iman's Playroom project.
And doughnuts making as well, of course!
Coz next weekend we'll be busy with the Football Finals (TRW vs JDT) :)
And of course Mak Uteh is coming back from Egypt! :)


Yeay!!

Have a nice weekend 

Thursday, June 20, 2013

Jerebu oh jerebu..di Shah Alam Malaysia

Tiga kawasan di Selangor mencatatkan tahap kualiti udara tidak sihat pada pukul 11 pagi tadi, ketika keadaan jerebu semakin teruk di Semenanjung akibat musim panas sekarang dan disyaki ekoran pembakaran terbuka di utara dan tengah Sumatra.

azlanLamanweb Jabatan Alam Sekitar menyenaraikan Kuala Selangor mencatat Indeks Pencemaran Udara tertinggi dengan bacaan 131, diikuti Pelabuhan Klang (130) dan Shah Alam (106).

Bacaan 101 atau lebih merupakan tahap tidak sihat manakala bacaan antara 51 dan 100 dianggap sederhana.

Tompok panas dikesan di beberapa kawasan di tengah dan utara Sumatera semasa musim panas sekarang.
Kebiasaannya aktiviti pembakaran aktiviti dijalankan untuk membersihkan kawasan pertanian. 

Juga turut dikesan ialah aktiviti pembakaran terbuka di kawasan di selatan, tengah dan pantai timur Semenanjung Malaysia.
Sementara itu, di SHAH ALAM, jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba dan
Penyelamat negeri Selangor berkata kebakaran hutan gambut di kawasan seluas 83 hektar di Banting sejak 5 Jun lepas dikenal pasti sebagai antara punca kemerosotan kualiti udara di sekitar Lembah Klang ketika ini.    
Selain itu, katanya kebakaran sebuah kebun di kawasan seluas 90 hektar di sekitar Sabak Bernam hari ini turut menyumbang kepada kemerosotan kualiti udara.  
"Beberapa kawasan di Selangor khususnya Klang, Shah Alam dan Sabak Bernam mengalami penurunan kualiti udara," katanya ketika dihubungi Bernama.

Sementara itu, Bernama juga melaporkan, kemerosotan kualiti udara yang sedang dialami di Lembah Klang dan Perak hari ini disebabkan pencemaran jerebu merentas sempadan dari Sumatera, Indonesia.
    
Jabatan Alam Sekitar (JAS) dalam satu kenyataan hari ini menjangkakan keadaan jerebu ini akan berterusan untuk beberapa hari akan datang berikutan cuaca yang diramal kering di beberapa negeri di utara dan pantai barat Semenanjung.
    
Katanya, laporan imej satelit NOAA-18 yang dikeluarkan oleh Asean Specialised Meterological Centre menunjukkan bilangan titik panas di Sumatera, Indonesia meningkat sejak Selasa lepas.
    
Imej satelit itu juga menunjukkan asap jerebu dibawa angin dari kawasan titik panas di Wilayah Riau, Sumatera Tengah menghala ke Pantai Barat Semenanjung Malaysia.
    
Menurut kenyataan itu, bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) dari 51 buah stesen pengawasan kualiti udara JAS yang direkodkan pada jam 11 pagi ini menunjukkan tiga stesen, Kuala Selagor (IPU 131), Pelabuhan Klang (IPU 130) dan Shah Alam (IPU 106) berada pada tahap tidak sihat. Bacaan IPU di Seri Manjung, Perak pula dicatatkan pada tahap sederhana 94.
    
AS telah mengaktifkan Pelan Tindakan Mencegah Kebakaran Terbuka di semua negeri serta mempertingkatkan pelaksanaan prosedur standard operasi Program Pencegahan Tanah Gambut yang Mudah Terbakar bagi mencegah dan mengawal sebarang punca tempatan yang boleh menyumbang kepada kemerosotan kualiti udara.
    
Orang ramai dinasihatkan tidak melakukan atau menyebabkan pembakaran terbuka.
    
Orang ramai juga diminta bekerjasama memadam kebakaran kecil dan melaporkan kes pembakaran terbuka kepada Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat di talian 999 atau JAS di talian bebas tol 1-800-88-2727. 
Bacaan IPU antara 0-50 adalah baik, 51-100 (sederhana), 101-200 (tidak sihat), 201-300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (berbahaya).

Sumber : malaysia kini



Jom kita ambil tahu sikit apa itu jerebu?

Apakah Jerebu?
Jerebu yang kelihatan di latar langit bandar kita disebabkan oleh zarah terampai di dalam atmosfera. Pada kepekatan yang tinggi, zarahan ini terserak dan menyerap cahaya matahari menyebabkan ketampakan mengufuk mengurang menjadikan atmosfera kelihatan pendar baiduri. Jerebu tidak hanya terbatas di kawasan alam sekitar bandar tetapi dicerap juga di luar bandar.
Zarah Jerebu - Asal Kejadiannya
Zarah yang menyebabkan fenomena jerebu berasal daripada pelbagai sumber, antaranya ialah semulajadi dan antropogen. Sumber semula jadi termasuklah lautan, hutan dan permukaan bumi. Walau bagaimanapun kebanyakan zarahan adalah daripada aktiviti manusia seperti pembakaran secara terbuka, pembukaan tanah, pengunaan kenderaan bermotor dan pembakaran bahan api di dalam dandang industri.Pembakaran Terbuka
Asap Kenderaan
Keadaan di Malaysia yang Membantu Pembentukan Jelebu
Di tropika, laju angin biasanya perlahan. Bagi tempoh tertentu terutamanya semasa Monsun Barat Daya, keadaan atmosfera sangat stabil dan pergerakan udara mengufuk dan menegak berkurang. Dalam keadaan ini, pembentukan awan tidak aktif menyebabkan cuaca kering. Beberapa faktor seperti tempoh cuaca kering yang panjang, atmosfera yang stabil dan sumber pencemaran yang banyak di bandar atau luar bandar merupakan ramuan unggul pembentukan jerebu. Zarahan yang dibebaskan terperangkap di dalam atmosfera jisim udara bergenang dan meningkatkan kepekatannya. Di Semenanjung Malaysia, jerebu biasanya berlaku dari bulan Januari ke Februari dan Jun ke Ogos.
Sebaliknya, semasa Monsun Timur Laut, angin lengas timur laut yang umumnya bertiup kuat dari Laut China Selatan sering menurunkan kelengasannya di daratan sebagai hujan menyeluruh, oleh itu jerebu jarang kelihatan.
Apakah yang Menyebabkan Jerebu Hilang?
Atmosfera kita berubah-ubah, demikian juga halnya terdapat hari yang berjerebu dan hari cerah. Apakah yang berlaku ? Zarahan di atmosfera disingkirkan melalui beberapa proses. Zarah yang lebih berat mendap ke bumi melalui pengendapan graviti.
Proses basuhan hujan melibatkan pemeluwapan wap ke atas zarah kumin bagi membentuk titis air yang akhirnya menghasilkan awan. Zarahan juga disingkirkan melalui perlanggaran dan perlekatan dengan turunnya titis hujan melalui proses yang disebut cucian.
Golakan juga memainkan peranan membawa zarahan jerebu ke paras atmosfera tinggi untuk sebaran yang lebih berkesan. Dalam kes ini, hujan lebat / ribut petir yang menyeluruh dengan arus menaik dan menurun yang kuat boleh menyingkirkan jerebu dengan berkesan. Hujan renyai yang singkat biasanya tidak berkesan dalam menghilangkan jerebu teruk.

Wednesday, June 19, 2013

Burger Bakar Abg Burn Seksyen 7 Shah Alam

Hi mommies..WW everywhere? Jom kita JJCM pula harini.. :)

Last Sunday night on the way back from Mom's house, we decided to give Burger Bakar a try. It was actually a simple Father's Day treat for daddy :) Located in seksyen 7 Shah Alam, the place was so easy to find and was quite crowded although it was already 11pm at night. Maybe it was a weeknight and the location is right behind UiTM Shah Alam, people eat at almost all times.

The ambience was quite hectic though and by self services but quite clean and fast. Even drinks are self filled and re-filled as you wish at RM 1 per cup.


Daddy's ordering The kitchen crew in red key head-ties.

Me, i tried their well-spoken and broad-casted meatballs and hubby gave the beef bacon burger a try. 1st timer la katakan, kita try2 la dulu. Mana tau xkena dgn selera. Belum cuba belum tau kan. Heheheh. Iman had some of my meatballs as he already had a sandwich at 8pm before. Amsyar?? Hehehhehe



Mommy's meatballs. Served with Cheesy potato wedges.
Daddy's Bacon Beef Cheese Burger






Pejam2 mata. Sedap sgt kerrr??







See Iman xhabis habis refilling the drinks. Quite wide awake at 11pm.





Amsyar??? Zzzzzzzz...already off to dreamland

All in all, i could say BBAB is a great value for money burger shop. Portion is quite humongous and sedap laar. The gravy is nice but mmg xbleh lawan ikea's meatballs. Ada 10 meat balls yang agak besar and padat and really makes me full at the 5th ball. Kenyang! The burger, thick,juicy and scrumptious but served not really flaming hot. Kalau served steaming hot lagi syiok kot. Great cost saving ideas to use paper plates and paper lapik, so you are actually paying solely for the beef. Yeah.. that's the concept! Berbaloi la juga and could be a nice option if you're quite bored with typical fast foods like McD. pasni boleh la g lagi try other burgers juga :) Banyak options smp rambang mata. But i kept an eye for the Burger Leleh for the next visit! :p





Our bill for the price range ref.

If interested, bolehlah ke sini :)
Tak cuba tak tau :)
Tukar selera sekali sekala.Jommsss~


Googled

Tuesday, June 18, 2013

Late Teether..my amsyar!


Amsyar starts walking today!
Alhamdulillah.

And two upper teeth and two lower teeth finally emerges!
Finally!

Alhamdulillah




At nearly 13mths.




It is always a great feeling of being a mother.


Love

Mommy






Friday, June 14, 2013

Tips to handle stress : Count your blessings :)

When in stress, lets take a deep breath and count our blessings (what to be syukur for) that is with you that day. Inshallah you'll be happier after listing down 10 things. Take your time. It only takes at most 7mins :)


Listing down means write. So do write it down whether on paper or on your note pad apps.

Let's take a deep breath mommy. Let me list mine as I am in great stress now.




***

1. Syukur i have my husband who never complaints my wassap msgs every 10mins in a day.
2. Alhamdulillah for still having my mom who is contactable at all times, who is still healthy and strong.
3. Although things may get rough in the office, yet i still have two happy faces waiting for me to come home.
4. I had a great lunch at RM3 only today. alhamdulillah.
5. My baju kurung is slightly longgar today so i might be losing a few gramms by the week! (ok..gramms (--")
6. Mom had brought back home my baju kurungs tailored in Trganu for rm25/pair only! Alhamdullillah
7. We have nice pekasam lampan fish in fridge for tonite's dinner.Nyum nyum!
8. Hubby loves my sambal udang yesterday. Iman too. Both of them ate 8 big ones in one go and requested for sambal ketam for the weekends pula V(^^)V
9. Tomorrow is Saturday. So lets play and enjoy and have fun in the sun :)
10. Hubby will khatam his round of Qur'an  for this year either tonight or tomorrow inshallah. Alhamdulillah. 


***


Ermmm..take a deep breath again.

Voila!!!~

A level happier and less stress than before.
Cubalah~




:)


Love,
Zahra

Contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com!!


Jom join contest safiyyah! 
Sambil2 promote barang2 dia yg memang murah :)







Contest ni from :

12.6.2013 hingga 7.7.2013.



Cara-caranya menurut Safiyyah :


1.. Jika anda nak join melalui entry blog,  anda harus letak title entry :: contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com


2. Anda harus masukkan gambar banner contest.

3. Masukkan juga gambar anak anda dalam mood ceria.


4. Anda perlu menulis di bawah gambar tersebut :- " mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"


5. Anda juga harus menulis hadiah yang anda nak jika anda dipilih sebagai pemenang.

List hadiah yang ditawarkan kepada anda jika anda menang(pilih salah satu sahaja).

ANDA MESTI COPY PASTE SENARAI HADIAH YANG DITAWARKAN INI KE DALAM ENTRY YE. KEMUDIAN BARU MENTION HADIAH APA YANG ANDA NAK JIKA ANDA DIPILIH SEBAGAI PEMENANG.

1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Sila pilih salah satu. Jika anda dipilih sebagai pemenang,saya akan hadiahkan pilihan yang anda pilih di awal contest.


6. Submit kepada saya entry tersebut dengan meninggalkan link entry anda pada ruang komen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~




4. Sama ada join melalui facebook atau blog,anda jangan lupa untuk letak nama penuh anda dan nama baby anda.


5. Hanya akan ada 2pemenang dan 8orang hadiah saguhati. Hanya pemenang PERTAMA yang akan dapat hadiah yang dipilih sendiri, pemenang KEDUA akan mendapat TRUNKI BAG. 8 orang saguhati akan menerima rompers ck 3in1.


6. Jika anda pasangan yang berkawen,anda dan suami boleh join secara berasingan.


7. Anda boleh ajak family anda untuk join, 1baby ada 6 7 gambar pun tetap saya terima,tapi haruslah berlainan owner blog dan berlainan owner facebook.


8. Gambar tak semestinya anak anda seorang..gambar anak anda dengan anda boleh. Dengan kawan2 dia boleh..tapi mesri makesure anak anda nampak ceria,nampak happy dalam gambar.(if dalam gambar ramai baby,tolong inform saya mana satu anak anda ye).

9. Contest terbuka kepada baby/toddler umur 6bulan hingga 5tahun.

10. Dibawah gambar banner samaada difacebook atau di blog,sila copy paste langkah2 untuk join contest ini.


11. LETAK SEKALI TARIKH MULA CONTEST DAN TARIKH TUTUP CONTEST YE.


TARIKH TUTUP CONTEST PADA 7.7.2013.

****



Menarik kan? Saja2 join jom.Sesambil promote brg adik Safiyyah kita ni :)
So mommy nak letak gambar ni lah :)



" mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"!!

Gambar dua beradik tgh syiok mandi manda :)

FRONT : ZULHADZREY IMAN B ZULHALIMEY (28mths)
BACK : ZULHAFIDZEY AMSYAR B. ZULHALIMEY (12mths)

nama penuh mommy : ZAHRA ROSLAN :)

Kalau mommy adelia pilih kami, kami nak hadiah no.4.
4.toys storage(cars)


Sebab mommy kata kami suka sepah2 toys :)



Sekian Terima Kasih.

AFUNDI kami ya! Jangan lupa type ZULSS sms ke 123456.
Hehehe


:)
:)
:)




Thursday, June 13, 2013

Geng kaca mata hitam



Assalamualaikum WBT.

Hello mommies!
We were all on MC last Tuesday for eye infection! Sakit mata! Boleh??One familiy kena terus. But once in a while it was a bliss jugalah. coz, instead of staying home doing nothing, we decided to go jalan2 Alamanda and swim swim sket kat Putrajaya. Yelah takmau g jauh sgt.15mins dr tangga rumah sudah :) So jalan la kami anak beranak di hari Selasa yg alhamdulillah xde org ramai sgt kat alamanda.

Ukur mall. Iman still red-eyed.

After quick late lunch at Burger King, window shopping, children rides yg banyak and tapau Big Apple, kita pn ke swimming pool Precint 9! Yeay! Ramai juga rupanya yg swim on a Tuesday.But it was fun for Amsyar la..Iman? Tamau main pool coz he was eye-ing the playground! Basah2 diaper-less dok main kat playground. Tapi ok lah sebab iman dh pandai ckp nak poo-poo or pee-pee. Kdg2 dia blasah je sebut nak yak or ching..hehehhehehe. Boys.


Amsyar with rubber ducky..quack quack. Suka benar water baby mommy ni. Berbaloi pelampung rm5 mommy beli :p

Hello everybody!!! Weeeeee....



Neck Float pula..yang ni pn amsyar suka :)


Amsyar is indeed a water baby :) My sweet water baby! Still my baby ;)




One thing we discovered is that mommy's milk is a great remedy for red-eye infection. Titiskan 2-3 drops in each eye for every 2-3 hrs and inshallah baiklah in 2 days max. Mommy titiskan for both iman and amsyar. and daddy too..of course! hehehheehh. Ni petua org lama2, and alhamdulillah mujarab for us. But mommy's milk ni a bit scarce la kan..yang dh tak nursing knalah beli 1-2oz dr officemate ke..hehehhehe.











***

Last but not least just iman drooling over donuts :)



Iman loooooves donuts!
And mommy loooves to make him lots and lots of it too :)
Mommy love you Iman :)



Yang ni bkn utk Iman semua la tpnya.
For newborn baby Hannan's mommy. Yeast is a great milk booster tau! :)







Ok. Have a great week mommies!
Till then.

Monday, June 10, 2013

Harga Kereta Turun!! OK depa dah announce!

KUALA LUMPUR 9 Jun - Langkah kerajaan untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat sebagai memenuhi aku janji dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 mula menampakkan hasilnya apabila 10 buah model kereta telah mencatatkan penurunan.

Bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini, beberapa model kereta daripada jenama Peugeot, Proton, Perodua, Volkswagen dan Honda masing-masing telah menyaksikan penurunan harga untuk fasa pertama.
Petanda awal positif ini jelas menunjukkan hasrat kerajaan menurunkan harga kereta sebanyak 20 hingga 30 peratus secara berperingkat sehingga 2017 bukan satu omongan kosong seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak.

Sepuluh model yang telah menurunkan tanda harganya di pasaran setakat ini ialah Peugeot 308 (11 peratus), Volkswagen Golf (7.1%), Viva (5.4%), Myvi (4%), Persona (3.8%), Alza (3.4%), Preve (3%), Honda Jazz Hibrid (2.5%), Saga (1.1%) dan Exora (0.7%).

Pelan penurunan harga itu dilaksanakan dengan memberikan pengurangan duti eksais secara berperingkat terhadap pengeluar kereta yang menggunakan lebih banyak komponen tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Automotif Malaysia (MAI), Mohamad Madani Sahari berkata, cara itu adalah lebih baik daripada memberikan pengurangan duti eksais sekali gus atau secara mendadak.
Katanya, walaupun duti eksais sekarang berada di tahap sekitar 65 hingga 105 peratus, tetapi pada hakikatnya, jumlah duti eksais yang dibayar oleh pengeluar kenderaan pemasangan tempatan (CKD) hanyalah sekitar 40 hingga 50 peratus.

Menurutnya, pengeluar kenderaan CKD telah membuat aktiviti tambah nilai kepada komponen tempatan dan mereka layak mendapat pengurangan duti.
"Bagi kenderaan jenis diimport sepenuhnya (CBU) dari negara yang mempunyai FTA dengan Malaysia, import duti juga telah dikurangkan.

"Sebagai contoh kenderaan CBU dari negara-negara ASEAN telah pun menikmati insentif bebas duti import bermula 2010 lagi, manakala CBU dari Jepun dan Australia juga menikmati insentif sama secara berperingkat hingga 2016," katanya kepada Utusan Malaysia.


Madani berkata, kaedah pengurangan lain yang dirancang kerajaan adalah melalui liberalisasi industri automotif tempatan dan kaedah tekanan pasaran.
"Dari semasa ke semasa, pengeluar kenderaan, vendor bersama dengan kerajaan akan membuat inisiatif untuk memperkasakan daya saing sektor automotif untuk membantu mengurangkan kos operasi, sekali gus mempengaruhi harga akhir produk," jelasnya.

Beliau berkata, penurunan harga kereta di negara ini telah dilakukan tetapi kurang dirasai rakyat kerana mereka mengharapkan penurunan yang drastik dan mungkin beranggapan harga kereta tempatan boleh menjadi setara dengan harga di Thailand.


Katanya, kerajaan telah menerangkan bahawa penurunan harga kereta mestilah dibuat secara berjadual dalam masa lima tahun kerana perlu melindungi nasib rakyat yang telah memiliki kereta.
"Ini penting, penurunan terlalu tinggi memberi impak negatif terhadap harga kenderaan terpakai, kereta yang masih lagi berhutang dengan pihak bank, industri kereta terpakai, institusi perbankan dan pihak lain yang terlibat secara langsung.


"Penurunan secara drastik juga akan merugikan semua orang terutamanya orang awam yang telah mempunyai kenderaan dan mereka akan mendapat tamparan hebat kerana harga kenderaan mereka akan mengalami penyusutan harga yang teruk.
"Bagi pengguna yang masih berhutang dengan bank, sudah semestinya jumlah hutang mereka akan melebihi nilai kereta disebabkan susut nilai pasaran semasa. Situasi ini tidak baik untuk ekonomi negara," jelasnya.
Ditanya, apakah faktor yang menyebabkan rakyat tidak merasai penurunan harga kereta, beliau menjelaskan setiap pengeluar kenderaan mempunyai strategi pemasaran yang berasingan.



"Pada permulaannya, kebanyakan pengeluar membuat penurunan melalui rebat dan promosi tetapi setengah pengeluar telah mengurangkan harga kereta secara mutlak.



"Harga kereta dan penurunannya adalah tanggungjawab pengeluar kenderaan," tegasnya sambil menerangkan peranan kerajaan adalah merangka dasar yang memberi pulangan yang baik kepada semua pihak. (?)

Sumber : Utusan
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Friday, June 7, 2013

Breast Feeding Journey @ Amsyar 1yr 2wks :)


Alhamdulillah

With all His will and patience given to me, Zulhafidzey Amsyar is blessed with mommy’s milk for the past one yr ++, alhamdulillah. It’s really a bliss for me as I was really struggling with Iman’s supply before, the exclusive pumping period and being pregnant with Amsyar on Iman's 6th mth birthday.

But it’s true that experience is really the best teacher.


Iman was breastfed until 7.5mths. And Amsyar was exclusively breastfed until 6mths and continues on mommy’s milk until today.
Alhamdulillah




To tell you the truth, I don’t have freezers full of stocks and not even a single bottle in stock since Amsyar is 8 mths old. But persistence and consistency for every day expressing to meet daily target really did made me done it. For the sake of baby Amsyar.

Amsyar needs 24oz of milk daily since 2mths old and decreases to 16oz when he started on solids. But still 16oz is a struggle for me.(--“)

I had my low supply days though..especially when the hormone starts working it’s cycle correctly again. Damn, it was tough..but I really did’nt want to give up.Now, supported with juices and yogurt drinks, amsyar only drinks 10-15oz of mommy’s EBM daily. Alhamdulillah, rezeki is still there for him.

I always choose family over work. I will excuse myself in a meeting to pump. lantak lerr. And bring my pump whenever I have outstation work. To vendors for joined-checks, for gemba auditing, for checking out on new suppliers, or even to the service centers for a market problem investigation. Sometimes I do wish I have FS pump to be on the move ALL the time. But I guess, some gratitude of what we already have is what I really need actually. Really mommies, a good pump is maybe a good thing, but its not an essential. Detemination is much much what you really need. Trust me!

I am really thankful for a supportive life-partner, for packing my milk bottles and pumping thingy’s day in and day out. Having good support is quite essential too for motivation and support. Thank you honey.

For the reason of keeping up the milk supply, I force myself to drink 3L or mineral water at work daily. But by last, it became a routine and, it really did helped me to keep my complexion better. I took some fenugreek and alfalfa at first, but in the end, I realized that plenty of water actually does the work J







Breastfeeding is really an art. It’s a journey. It is not easy, but its do-able and it needs a lot patience, persistence and a lot of love in it.

May Amsyar enjoy his rezeqi as long as he could.
I am not targeting anything now, cause sometimes goals could lead to stress..so be what it may.
Inshallah~







Enjoy ur journeys mommies. Its really a treasure to be a mommy!
Whether ur working or staying at home, with modern or a natural parenting views.
A mommy will always be a mommy :)



Enjoy your weekend ahead!


Love,

Zahra

Thursday, June 6, 2013

Small tips from mommy

Iman talks now..officially like many many words
Amsyar talks too..and sings.

I have two talking parrots at home now.
Life is such a bliss :)


I try to look at good things out of the bad.
It is difficult but it is worth the try.

Let the boys eats black gooey oreo or have milo cereal in their own bowls.
They'll be delighted that way and mommy will be stress free.
And don't worry for the aftermath. That's why brooms and wipes and mops are invented anyway.

I keep a baby book in the car and change it twice a week.
A short book session every day on the way to and fro the baby sitter's place everyday is worth the read.
Keeps those plump fingers off the radio buttons anyway.
And mommy could save time for other activities once we're home after work that day.


It's quite hard to be always a good parent you know.
But just have fun and fool around just doesn't make you a bad one.
The dishes and laundry and dirty floor can always wait.
But your babies and toddlers wont stay as your cute lil ones for long.



Homemade food is always good.
But bought ones on a hectic working day doesn't make you a bad mama.



It is really tough to work and to still be able to smile at 10pm.
But it's just worth it.



Smile. and just enjoy parenting while you can.
Love the babies. Hug them tight before they doze off and enjoy a sip of hot choc with hubby then after.
Life is all that.











Love

Zahra





LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...