Sebenarnya memasak and bermain dgn babies adalah stress breaker yg plg murah and berkesan :)
So jom rmai2 try
Puding karamel aka puding gula hangus !!! All times fav kami suami isteri..tp xleh dimakan selalu...manis!!~
PUDING KARAMEL
Bahan-bahan :
Telur gred A - 7biji
Susu pekat manis - 1tin (ikut suka cap apa pun boleh!)
Esen vanilla
Air (satu tin susu td)
Gula 2sudu makan.
Cara2 nya :
Masukkan gula kedalam loyang yg kita nk guna,then hangatkan atas api yg kecil.
Kacau sentiasa.Jgn bg hangit setempat.
Pastikan tiada air langsung dlm loyang supaya gula cepat hangusnya.
Ikut citarasa kita-klu suka hangus gelap-haruslah dibiarkan atas api lama sket.
Klu suka tan ajerr..ala-ala dh perang sket bleh lah angkat.
Sejukkan loyang
Sementara tu jerangkan air dlm kukusan.
Guna bekas lain kepuk telur, susu pekat manis,air sampai berbuih.
Guna garfu pn ok..dlm anggaran 3-5min gitu.
Masukkan esen vanilla.Gaul sebati and biarkan seketika.
Tuangkan adunan kedalam loyang berisi gula hangus td.
Kemudian kukuskan dlm 30-40mins.
Tgk dh msk atau blum.
Sejukkan dlm peti dan sedia utk dijamu kan :)
Boleh makan 6-8org :)
Mmmm...nyum nyum..
pinjam sb lupa amek pics :) |
Senang sgt sgt sgt kan??Simple dimple...Hafal sifir masa drj 2 dulu lagi susah ;P
Iman pn suka..tp xleh mkn byk2 manis!
Selamat mencuba :)
Love
Zahra
No comments:
Post a Comment