Thursday, April 27, 2017

Bersalin czer di Hospital Putrajaya 😍

Tajuk mcm karangan 😝

Well just to share my experience in Putrajaya Hospital, bersalin czer. This is my 3rd experience bersalin di putrajaya. And all 3 were different experiences all together.

1st baby : 21.02.2011 Boy 3.75kg
2nd baby : 23.05.2012 Boy 3.18kg
3rd baby : 30.09.2016 Boy 3.67kg

Heroes semuanya 😎 Alhmdulillah

Kita cerita yg paling latest lah. 7months ago punya cerita. Utk general info, putrajaya hospital ni one of hospital kerajaan yg menawarkan 100% class 1 ward di hospitalnya. Hospitalnya xseberapa besar, tp cukup peralatannya inshallah. Kali ke 3 bersalin kos bersalin totalnya cuma RM1200 termasuk seminggu warded sebelum bersalin dan 3hari selepas. Saya duduk bilik 4bedded ms tu sb mmg full wardnya. Tp saya suka 4bedded sebab xdelah sunyi sgt mlm2. Mikhail ditahan ward nicu slama 2mlm kena caj asing. Masa tu kalut nak call micares utk coverage.. Bila tanya bill brp sekali rm15 sahaja. Allah πŸ˜‚πŸ˜‚

Di putrajaya, meals mmg according to your needs. Pre and post natal lain menunya. Kalau diabetic lain menunya, so bab makanan post csect mmg x perlu risau. Lps czer, hospital hidangkan bubur nasi dgn lauk lauk pantang mcm sawi tumis air and ikan tenggiri singgang. Buah orange mmg setiap kali makan dpt sebiji.yums 🍊🍊🍊

Kalau bab bf friendly and gentlebirthing, sy mmg puji hpj. Satu, sb wlpun sy bersalin czer, doc benarkan skin to skin dgn baby immediately selepas baby keluar, and dpt terus mulakan penyusuan ms tu. Cord clamping pun doc benarkan delay smpai habis pulse. Yang tu mmg saya suka 😍 Dlm ward pun mmg ada lactation nurses yg mengajar correct latching position one to one, so sgtlah membantu mana mana ibu yg ada masalah pelekapan esp first time moms. Tp kalau ada masalah susu x ada and dah lebih 24jam kelahiran masih x ada susu barulah hospital akan support dgn susu formula yg diberikan dgn sipping cup.

Oklah nanti kita sambung bab 2. Mcm panjang sgt dah ni kan? K mommies.. Moga apa dikongsikan bermanfaat.

Bye 😘

No comments:

LinkWithin

jom terjah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...