Ramadhan ke 17 haritu kita try buat ayam percik sb teringin
sgt nk makan tapi di bazaar mahal betul. Rupa pun mcm tak kena dgb selera kita
je..sobs.byk sgt komplen kan, kita cuba buat sendiri!Jadi sedap molek licin
alhmdulillah..hehehe. Sbnrnya cedok cedok ingat ingat lupa Adik ipar kita n
nenek hubby pernah ajar dulu dulu.Tp yelah takdelah nk salon resipi ke apa.
Sebab husband kita luluskan resipi ni..kita simpan di blog
ya utk rujukan masa hadapan..dan kongsikan utk kwn kwn yg nak try.
RESIPI AYAM PERCIK KELANTAN ala Zahra
Bahan bahan
Setengah ekor ayam di potong dua (quarter x2)
dibersihkan.kulit tak perlu buang
3/4 kotak santan (dalam 150ml)
Seinci Halia*
1biji bwg besar*
3-4 ulas bwg putih*
2 btg serai diketuk
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya.
Cara membuatnya :
Blend halus semua bahan bertanda (*). Masuk kan kedalam
kuali bersama sama ayam dan tambahkan air hingga menutupi ayam. Tambahkan
sedikit garam,serai yg telah diketuk dan rebus sehingga ayam separuh masak.
Keluarkan ayam.
Teruskan memanaskan
kuah air rebusan ayam tadi. Masukkan santan, asam keping dan gula. Masak kuah
sehingga agak pekat dgn api yg perlahan.
Sementara itu, bakar ayam (saya guna pemanggang ajaib shj)
sambil menuangkan kuah yg kita masak td sedikit sedikit diatas ayam yg sedang
dibakar.Proses inilah yg kita panggil percik.
Ulang proses sehingga ayam betul betul masak.Boleh dihidang
dgn dituangkan lebihan kuah td diatas ayam.
Inshallah bahan sedikit tp rasanya sedap. Terutamanya
dijadikan juadah berbuka.
Selamat mencuba!
Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
ReplyDeletecan try this too. Really awesome taste.
http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/
assalamualaikum.. izinkan saya share dan pinjam gambar.. terima kasih ya!
ReplyDelete