Friday, May 24, 2019

Resipi Ayam Percik Putih Kelantan


Ramadhan ke 17 haritu kita try buat ayam percik sb teringin sgt nk makan tapi di bazaar mahal betul. Rupa pun mcm tak kena dgb selera kita je..sobs.byk sgt komplen kan, kita cuba buat sendiri!Jadi sedap molek licin alhmdulillah..hehehe. Sbnrnya cedok cedok ingat ingat lupa Adik ipar kita n nenek hubby pernah ajar dulu dulu.Tp yelah takdelah nk salon resipi ke apa.

Sebab husband kita luluskan resipi ni..kita simpan di blog ya utk rujukan masa hadapan..dan kongsikan utk kwn kwn yg nak try.

RESIPI AYAM PERCIK KELANTAN ala Zahra




Bahan bahan

Setengah ekor ayam di potong dua (quarter x2) dibersihkan.kulit tak perlu buang
3/4 kotak santan (dalam 150ml)
Seinci Halia*
1biji bwg besar*
3-4 ulas bwg putih*

2 btg serai diketuk
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya.

Cara membuatnya :

Blend halus semua bahan bertanda (*). Masuk kan kedalam kuali bersama sama ayam dan tambahkan air hingga menutupi ayam. Tambahkan sedikit garam,serai yg telah diketuk dan rebus sehingga ayam separuh masak.

Keluarkan ayam.

Teruskan  memanaskan kuah air rebusan ayam tadi. Masukkan santan, asam keping dan gula. Masak kuah sehingga agak pekat dgn api yg perlahan.

Sementara itu, bakar ayam (saya guna pemanggang ajaib shj) sambil menuangkan kuah yg kita masak td sedikit sedikit diatas ayam yg sedang dibakar.Proses inilah yg kita panggil percik.


Mcm ni..heheh



Ulang proses sehingga ayam betul betul masak.Boleh dihidang dgn dituangkan lebihan kuah td diatas ayam.

Inshallah bahan sedikit tp rasanya sedap. Terutamanya dijadikan juadah berbuka.

Selamat mencuba!

2 comments:

  1. Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
    can try this too. Really awesome taste.
    http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.. izinkan saya share dan pinjam gambar.. terima kasih ya!

    ReplyDelete

sharing any thoughts about this?