Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 1 camt soda bikarbonat
- 1 camt baking soda
- 4 biji telurgred A
- 2 camb mentega
Cara-cara
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + segala soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam
Ni resipi asalnya..tp den derhaka..gara2 eksited nk mkn kek, perap 2jam je.
Patut guna mixer, tp mixer nan ado.So blender pn jd lah..jadi juga kek nya..haha~
Then kita kukus for 1hr..so dia jd lembab2 gitu :)
Sekali sekala rs nk membuat kek..klu sy tidak bekerja, haruslah diusahakan as hobi hari2 :)
BTW-Worth trying tau :)
*OK, going to TGM after this.Slides ready. Pray for my presentation today :) Kul brapa la smp umah agk nya arini..
Ok daaa...
Zahra
Zara...if teringin sgt nak mkn kek but tak rajin nak buat, why not try this simple cake in a mug recipe. My sis yg recommend. But tataulah dia penah try or not.
ReplyDeletehttp://www.instructables.com/id/5-minute-Chocolate-Cake/
Oho...thnx a lot mommy adel :)
ReplyDeletenanti bleh try. kat umah sendiri tu..mixer pun xde.naik segala muscle lengan whisk manual.heheheh~
wahh nak try la
ReplyDeletetakpe...built muscle awal2 nanti nak practice dukung anak kedua2 belah tangan plak. huhuhu.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekalau tak perap tak jadi ke?huhu..bab memerap ni yg slalu sampai tlupe smp berejam...hihih
ReplyDeletesuka sgt mkn kek ni..x pnah buat lg..nanti nk cuba..pinjam resepi ye..salam knal dari saya
ReplyDeleteSalam kenal kpd semua :)
ReplyDeleteKalau tak perap mmg xjadi lobang2 nyer :)